top of page
  • Foto van schrijverThe Cosy Corner

Eerste jaar hoger: tips & tricks


Het afgelopen jaar studeerde ik Communicatiemanagement aan Artevelde in Gent. Via deze weg hoop ik mijn 'ervaring' over hoe de hogeschool in elkaar zit, hoe het in zijn werk gaat, waar je op moet letten, etc. te delen.

De start van het academiejaar

Eerst en vooral: bye bye 1 september! De hogeschool en universiteit beginnen een pak later dan de middelbare school, denk maar aan een extra 2-3 weken zomervakantie.

Ik herinner mij nog goed dat er bij ons, en waarschijnlijk in elke richting, een soort van 'ontmoetingsmoment' plaats vond op de eerste dag. Je krijgt wat uitleg, leert je klasgenoten kennen, je krijgt een korte rondleiding én er volgde ook meteen een taaltest om te zien op welk niveau je je bevindt. Het resultaat telt op zich niet mee, het is gewoon voor jezelf en de docenten een kans om te weten hoever je staat.

De start van het academiejaar wordt in Gent uitgebreid gevierd tijdens de Student Kick-Off, een evenement dat je niet mag missen ;).

Les in de aula

'De aula' klinkt verschrikkelijk, maar is best oké. Ikzelf had voordien nog nooit een aula van dichtbij gezien, naast wat je ziet in films en series kon ik me er weinig bij voorstellen. Ik was eerlijk gezegd een beetje 'bang' voor die aulalessen, maar uiteindelijk vind ik die nu het meest aangenaam.

Het beste aan de aula is dat de docent je zo goed als niet in de gaten kan houden. Sommige docenten zijn natuurlijk strenger dan de andere, maar zolang je stil bent is er weinig dat je verkeerd kan doen.

De meeste docenten hebben een powerpoint, die volg je mee terwijl je notities neemt. Andere hebben dan geen slides bij zich, dus kan je maar best opletten (of niet).

Ik vond dat leerkrachten in het middelbaar ons nogal bang maakten over die lessen: "Ze zullen niet wachten als je niet mee bent met de les." Vragen stellen mag je nochtans altijd doen, ook om het nog eens te herhalen.

Lessen skippen

Niet het beste plan, maar als je er niet in overdrijft kan het weinig kwaad. Als je beslist een les te skippen, neem je best een vak dat gegeven wordt in een aula. Meestal zijn daar online Powerpoints van te vinden (op het platform van je school), het valt niet op dat je er niet bent én de kans op een onverwachte test is héél klein.

Ik ga skippen natuurlijk niet promoten, maar als je die ene taak wil afwerken, nog iets wil samenvatten op je gemak of gewoon een momentje voor jezelf nodig hebt, kan het écht van pas komen om eens niet te gaan.

Let er wel op dat een paar lessen verplicht zijn en je deze dus niet mag/kan skippen.

Samenvatten en examens

Samenvattingen maken, je doet het of je doet het niet. Ik doe het persoonlijk wel omdat je vaak bij vakken een handboek, powerpoint en extra documenten hebt. Als je die allemaal apart moet studeren kan dat chaotisch worden.

Gouden tip: vat al samen tijdens het schooljaar zelf en spaar het niet voor de examens. Ik heb die fout meerdere keren gemaakt in het eerste jaar en geloof me, het is geen lachertje om 10 vakken op 1 week samen te vatten.

Over examens gesproken, het is een pak pittiger als het middelbaar. Er is veel meer leerstof, vaak meerdere handboeken of een tiental Powerpoints waar je rekening mee moet houden.

Over het studeren zelf kan ik je weinig vertellen, dat doet iedereen op zijn manier. Goed voorbereid zijn is nog altijd de beste manier om te slagen vind ik.

Tests doorheen het jaar kan je ook krijgen, maar veel minder dan in het middelbaar. De meeste tests zijn taaltesten, zoals woordenschat Frans of Engelse grammatica.

Op Artevelde vonden er in het eerste jaar 4 examenmomenten plaats. De eerste was in november, dan krijg je van de hoofdvakken al een klein examen dat meetelt met het eindresultaat. De tweede keer zijn het de échte examens van januari, dan volgt er rond Pasen nog zo'n moment als in november en als laatste maak je er nog in juni.

*

Met andere woorden: laat je niet afschrikken door wat je hoort, het valt allemaal heel goed mee zolang je er iets voor wilt doen.

Cosy kisses - Sara

FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon

POPULAR POSTS